Despre Viroc

Culori naturale care rezistă

Panouri din ciment și fibră de lemn Viroc®

Viroc este un panou compozit format dintr-un amestec de particule de lemn și ciment numit panouri din particule de ciment lipite (CBPB). Acesta combină flexibilitatea lemnului cu rezistența și durabilitatea cimentului, permițând o gamă largă de aplicații, atât îm interior, cât și la exterior. Producția panourilor Viroc respectă specificațiile standardelor EN 634 și EN 13986 și poartă certificatul de marcare CE.

Panoul Viroc are un aspect eterogen cu diferite nuanțe dispersate aleatoriu, rezultate din culorile naturale ale materiilor prime utilizate și din reacțiile chimice. Diferențele de ton pot fi observate pe aceeași față, între fețele aceluiași panou sau între loturi de producții diferite.

Placă aglomerată cu ciment V-urban®

V-Urban este un panou Viroc cu finisaj lacuit destinat aplicării pe fațade ventilate. Are certificare QB (Qualité pour le Bâtiment / quality in building) și are un document de aprobare a tehnicii avis emis de CSTB.

Produse

Viroc este produs în diferite culori, dimensiuni și grosimi. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați fișa tehnică Viroc.

Gri | Negru
Alb | Ocru | Galben | roșu
GRI

Grosime (mm) 8 | 10 | 12 | 16 | 19 | 22 | 25 | 28 | 32

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250

NEGRU

Grosime (mm) 8 | 10 | 12 | 16 | 19 | 22 | 25 | 28 | 32

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250

ALB

Grosime (mm) 12

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250

OCRE

Grosime (mm) 12

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250**

GALBEN

Grosime (mm) 12

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250**

ROȘU

Grosime (mm) 12

Dimensiune (mm) 2600×1250 | 3000×1250**

Depozitare

Panourile, la ieșirea din fabrică pentru transport, sunt protejate de o folie din plastic impermeabilă. Marginile laterale sunt protejate cu un carton în formă de L. Protecția acestor margini trebuie menținută până la data instalării panourilor.

Panourile Viroc trebuie depozitate într-o zonă acoperită, ferită de lumina soarelui și de ploaie, cu o bază plană și orizontală. Paletii trebuie așezați pe suporturi suficient de înalte (≥8 cm) pentru un acces ușor al stivuitorului. Distanța maximă între suporți nu trebuie să depășească 800 mm, iar distanța dintre primul suport și partea superioară a paletului nu trebuie să depășească 210 mm.

Dacă paleții sunt poziționați unul peste altul, toți suporții trebuie aliniați pentru a preveni deformarea. Este permisă suprapunerea a până la 6 paleți, cu maximum 4 metri înălțime.

Manipulare

Dacă este posibil, manipularea panourilor trebuie realizată folosind echipamentele ori de câte ori este posibil, manipularea panourilor ar trebui să fie efectuată folosind echipamente adecvate, cum ar fi stivuitoarele.

Când panourile trebuie deplasate manual, acestea trebuie deplasate unul câte unul în poziție verticală pentru a rămâne plate.

Panourile sunt grele, deci mișcarea lor manuală nu trebuie efectuată fără prezența unor persoane suficiente.

Ar trebui respectate bune practici de manipulare manuală, folosind echipamente de protecție individuală adecvate și respectând normele legislației europene de sănătate și siguranță.

Aclimatizare

La ieșirea din fabrică, panourile au o umiditate de 6 până la 12%.

Pentru a asigura condiții adecvate de instalare, panoul trebuie să se adapteze la condițiile de temperatură și umiditate ale locului de instalare. Pentru a face acest lucru, panourile trebuie dezambalate. Înainte de aplicare, panourile trebuie să fie depozitate la locație timp de cel puțin 72 de ore pentru a se acomoda la locul de instalare.

În timpul aclimatizării, panourile din partea superioară a paletelor, se pot închide, formând o concavitate orientată în sus. Acest fenomen este natural și se întâmplă datorită pierderii diferențiale de umiditate între cele două suprafețe. Acest proces este reversibil. Panoul va fi din nou plat dacă este întors . Același efect se va obține umezind fața concavă (cu fața în sus) cu apă.

Tăiere, găurire și prelucrare

Plăcile pot fi tăiate, găurite și prelucrate cu scule electrice sau cu aer comprimat folosite în mod obișnuit în tâmplărie sau prelucrare metalelor mecanice.

Tăierea, găurirea și prelucrarea plăcilor Viroc și V-Urban degajă praf care poate conține urme de siliciu și de ciment. Trebuie purtat echipament de protecție individuală adecvat, cum ar fi măști, mănuși, ochelari etc.

Tăiere

Tăierea plăcilor Viroc poate fi efectuat cu ferăstraie circulare cu pânze din carbură (tungsten) sau diamantate, rezistente la uzură. Pentru a putea face mai multe tăieturi sau pentru a tăia plăci cu o grosime de 19 mm sau mai mare, ar trebui utilizată o masă de tăiere orizontală.

Găurire

Găurirea trebuie efectuată cu burghie fără impact folosind burghie HSS (High Speed Steel) potrivite pentru găurirea metalului.

Prelucrarea muchiilor

Prelucrarea simplă a muchiilor poate fi realizată rapid folosind un router portabil.

Caracteristici

Finisare

Panoul Viroc este furnizat brut, nefinisat. Suprafețele prezintă unele neregularități și imperfecțiuni, cum ar fi incrustări mici, urme, zgârieturi și săruri din reacțiile chimice.

Ori de câte ori panoul trebuie aplicat aparent, chiar dacă nu este prevăzut un finisaj de lac, trebuie efectuată o curățare / lustruire a suprafeței cu un disc de curățare pentru a îndepărta praful, zgârieturile, murdăria și sărurile.

Curățarea / lustruirea nu modifică aspectul natural al panoului, vor rămâne petele și eterogenitățile care îl caracterizează, precum și unele săruri și incrustări care sunt încorporate în suprafață. Vă putem oferi discuri de curățare adecvate, care vor fi furnizate la cerere.

Vă recomandăm ca panoul să fie tratate cu un strat de lac, pentru a fi protejate și pentru a ușura întreținerea și curățarea.

Pregătirea suprafeței

Ori de câte ori panoul trebuie aplicat aparent chiar dacă nu este prevăzut un finisaj de lac, trebuie efectuată o curățare / lustruire a suprafeței cu un disc de curățare pentru a îndepărta praful, zgârieturile, murdăria și sărurile.

Curățarea / lustruirea nu modifică aspectul natural al panoului, va rămâne petele și eterogenitățile care îl caracterizează, precum și unele săruri și incrustări care sunt încorporate în suprafață. Vă putem oferi discuri de curățare adecvate, care vor fi furnizate la cerere.

Înainte de aplicarea finisajului, panourile trebuie curățate cu o aer comprimat sau, de preferință, cu aspirator, pentru a elimina cât mai mult posibil orice tip de praf, care va deteriora finisajul.

Finisaje

Aplicarea unui strat de lac pe panourile Viroc are ca scop protejarea împotriva agresiunilor mediului în care este introdus, cum ar fi expunerea la soare și la vreme, creșterea durabilității, facilitarea curățării și menținerea aspectului său în timp.

Aplicarea unui strat de lac poate schimba tonul natural de culoare al panourilor Viroc, oferindu-i un aspect „umed”, cu un aspect lucios. Înainte de a aplica stratul de lac pe panouri, suprafețele trebuie să fie complet curate și uscate, fără grăsime, praf sau săruri de suprafață. Curățarea suprafețelor trebuie făcută prin șlefuirea cu un șmirghel fin de granulație 120 sau mai mare.

Nu există vopsele și lacuri specifice de aplicat la Viroc. Panourile au o alcalinitate de suprafață (PH) de la 11 la 13, astfel încât vopselele și lacurile potrivite atât pentru suprafețele din beton, cât și pentru cele din lemn sunt de obicei cele mai performante atunci când sunt aplicate pe panoul Viroc.

Lacurile pe bază de solvenți cu rășini poliuretanice acrilice sau alifatice sunt cele care au prezentat cele mai bune performanțe. Lacurile poliuretanice acrilice sau alifatice pe bază de apă sunt cele care modifică cel mai puțin culoarea naturală a panoului.

În plus față de caracteristicile de mai sus, vopselele și lacurile trebuie să fie potrivite pentru scopul lor. De exemplu, dacă este o fațadă exterioară, vopseaua / lacul trebuie să fie adecvate pentru utilizarea pe pereții exteriori, dacă este o podea interioară, vopseaua / lacul trebuie să aibă duritate și rezistență adecvate pentru utilizarea pe podele.

Utilizarea panourilor Viroc pe blaturi de bucătărie și cabine de duș trebuie protejată cu o vopsea / lac care nu se degradează în contact permanent cu apa.

În general, lacurile sunt ușor de aplicat, dar este foarte important să rețineți că aplicarea trebuie să fie continuă și constantă, pentru a asigura omogenitatea finisajului pe panou și astfel încât suprafața să nu fie patată și cu nuanțe diferite. Panourile trebuie întotdeauna vopsite / lăcuite pe ambele părți și pe vârfuri, procedurile de aplicare, furnizate de producătorii respectivi, trebuie întotdeauna respectate în straturile recomandate.

Șlefuire / calibrare

Când este necesar, panourile pot fi furnizate șlefuite / calibrate.

Calibrarea panourilor constă în subțierea suprafețelor cu șmirghel grosier pentru a minimiza variația grosimii.

Panourile calibrate sunt recomandate în special pentru pardoseli suport pentru mochete sau linoleum.

Odată șlefuite, particulele de lemn devin vizibile. Panourile șlefuite nu au caracteristici decorative.

APLICARE

Panourile Viroc pot fi aplicate la exterior, și anume pe fațade ventilate, și reprezintă soluția ideală pentru placări exterioare datorită beneficiilor lor incontestabile de izolare termică.

Grosimea minimă a panoului pentru aplicarea pe fațade este de 12 mm.

Se recomandă protecția panourilor cu un strat de vopsea sau lac.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

Construcția pardoselilor structurale sau a placărilor pentru pardoseli este o altă posibilă aplicație a panourilor Viroc.

Acestea sunt adesea folosite la reamenajarea clădirilor vechi, pentru înlocuirea pardoselilor invechite din lemn deteriorate.

Panourile pot fi folosite ca placare și finisare a pardoselii existente.

Grosimea minimă recomandată a panourilor utilizate pentru pardoseala structurală este de 19 mm.
Atunci când panourile Viroc sunt utilizate ca placare, fără funcție de rezistență și așezate deasupra unei pardoseli existente, grosimea recomandată este de 12 mm.

Când sunt aplicate ca pardoseli, vă rugăm să acordați atenție sarcinilor la care vor fi supuse panourile Viroc, dat fiind că rezistența depinde de grosimea panoului și de golurile dintre grinzile de susținere.

Se recomandă tratarea cu un strat de vopsea sau lac adecvat pentru a face pardoselile rezistente la uzură.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

Panourile Viroc sunt de asemenea potrivite pentru construcția pereților despărțitori.

Când se aplică în exteriorul cladirilor, se aplică aceleași reguli ca și pentru sistemul de fațade ventilate.

O soluție excelentă datorită aspectului, rezistenței mecanice, izolației acustice, proprietăților de respingere a focului și durabilității panourilor.

Este alegerea preferată pentru diviziuni în camere de hotel sau cinematografe, unde izolarea acustică a sunetului și caracteristicile ignifuge sunt aspecte cruciale. Zonele umede din interior sunt, de asemenea, ideale pentru utilizarea panourilor Viroc datorită rezistenței lor la umezeală, cum ar fi complexe de piscine, zone SPA, vestiare și băi.

Panourile Viroc pot fi, de asemenea, utilizate pentru alinierea pereților, atât în interior, cât și la exterior.

Grosimea minimă a panourilor Viroc utilizate în pereții interiori în zonele uscate este de 10 mm și 12 mm atunci când sunt aplicate în zone umede interioare sau exterioare.

În zonele umede se recomandă acoperirea cu un strat de vopsea sau lac.

Panourile Viroc sunt, de asemenea, utilizate pentru realizarea de  tavane false, atât în interior, cât și la exterior, pentru estetica și durabilitatea acestora.

La aplicarea tavanelor false, trebuie prevăzute îmbinări deschise între panouri, atât în interior, cât și în exterior.

Grosimea minimă a panourilor Viroc utilizate în plafoanele interioare din zonele uscate este de 10 mm și 12 mm în zonele umede, fie ele interioare sau exterioare.

În zonele umede se recomandă aplicarea unui strat de vopsea sau lac.

Sunt, de asemenea, potrivite pentru a fi folosite ca panouri suport pentru acoperișuri, datorită rezistenței mecanice, a indicelui de izolație fonică, a rezistenței termice și a rezistenței la umiditate.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

Panourile Viroc pot fi utilizate pentru mobilier de interior și de exterior.

Panourile Viroc sunt rezistente la umezeală. În cazul în care sunt utilizate în aer liber sau în zone umede, acestea ar trebui lăcuite.

O soluție durabilă, având în vedere durabilitatea ridicată și rezistența la sarcină a acestor panouri.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

Datorită versatilității lor recunoscute, panourile Viroc sunt utilizate pentru realizarea mobilierului, scărilor, pereților despărțitori, ușilor, blaturilor de lucru și a altor obiecte decorative și arhitecturale.

Posibilitățile sunt nelimitate.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

În bucătării, panourile Viroc pot fi utilizate pentru blaturi, pereți, mobilier, pardoseli și tavane. Se recomandă tratarea panourilor Viroc cu un strat de lac sau de vopsea.

Sunt ideale pentru renovări și înlocuirea sau reînnoirea materialelor din bucătărie.

Este un material rezistent la umezeală și cu calitați  ignifuge.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

În băi, panourile Viroc pot fi utilizate pentru blaturi, pereți, mobilier, pardosele și tavane. Se recomandă tratarea panourilor Viroc cu un strat de lac sau de vopsea.

Ca material rezistent la umezeală, poate fi folosit și ca bază pentru zona de duș, o opțiune elegantă care trebuie instalată cu atenție pentru a evita problemele viitoare.

Este ideal pentru renovări și înlocuirea sau reînnoirea materialelor din baie.

Accesați pagina Documente pentru a descărca soluțiile recomandate după tipul de aplicare.

PANOURI VIROC

Contactează-ne